Boccia competició

La Boccia és un esport específic per a persones amb paràlisi cerebral i grans discapacitats físiques. Està catalogat com esport paralímpic i té una estructura de joc semblant a la petanca, encara que el seu origen i forma de joc és molt diferent. L’orígen de la boccia es remunta a la Grècia clàssica, essent rescatat després de la segona guerra mundial, pels centres hospitalaris i de rehabilitació dels països nòrdics.

Es un esport que es practica entre dos o més persones amb una boles mitjanes (blaves per a un equip i vermelles per a l’altre) i una bola blanca, que es llança rodant a una distància dintre del espai de joc.  Les altres boles es van llançant, intentant aproximar-les més a la bola blanca que l’equip contrari. La bola o les boles del jugador o equip que estiguin més prop de la bola blanca guanya. Ara bé, hi ha molts factors que fan que no tinguin cap relació un esport amb l’altre: l’espai de joc, el material emprat, la posició dels jugadors durant la partida, el temps de joc, la possibilitat de jugar amb l’assistència d’una persona, etc.

L’equip de competició de boccia del C. E. Horitzó es va crear l’any 1996, després de dos anys de funcionament del grup d’iniciació de boccia de Terrassa, per satisfer la petició d’alguns jugadors i dels seus familiars, en el sentit que l’al·licient de la competició podria ser bo per als jugadors del GIED. El planter inicial va estar format pels següents jugadors:

Xavi Alonso, Xavi Vilanova, Rosa Calvera, Francisco J. Benitez, José Antonio Garcia Flores i Francisca Martínez Navarrete

Des del seu inici, l’equip de boccia ha entrenat a les instal.lacions del Centre de Paràlisis Cerebral Reina de la Pau de PRODIS, que ens va cedir part de la seva infraestructura per tal de poder fer l’activitat i a  qui estem molt agraïts per la col.laboració i el tracte que ens han donat durant tots aquests anys.

La seva evolució al llarg dels anys ha estat la següent:

 • L’any 1996 es constitueix l’equip, que participa en les competicions organitzades per la Federació Esportiva Catalana de Paràlisis Cerebral (Lliga Catalana i Campionat de Catalunya).
 • L’any 1997 s’incorpora a l’equip Merche Giraldo, provinent del GIED de boccia de Terrassa.
 • L’any 1998 s’incorpora a l’equip José Julio Suarez.
 • L’any 1999 Rosa Calvera puja a 1ª divisió catalana al quedar medalla de bronze en el Campionat de Catalunya, on la parella formada per José Antonio García i Xavier Vilanova també va aconseguir la medalla de bronze. Per primer cop, el club organitza a Rubí una jornada de la Lliga Catalana de Boccia.
 • L’any 2000 Francisco Benitez es classifica en 4rt lloc del Campionat d’Espanya celebrat a Talavera de la Reina,en la classe BC1. Rubí organitza per segon cop una jornada de Lliga Catalana de boccia
 • L’any 2001 s’incorpora a l’equip Angel Pérez, provinent del GIED de boccia de Terrassa. Francisco Benítez queda tercer de la seva categoria en el Campionat de Catalunya. José Antonio Garcia queda sots campió d’Espanya de BC3 en el Campionat Estatal de Seleccions Autonòmiques.
 • L’any 2002 s’incorpora a l’equip Maribel Expósito, provinent del GIED de boccia de Terrassa.
 • L’any 2003 deixen l’equip de competició Xavi Alonso, Paqui Martínez i Rosa Calvera.
 • L’any 2006 s’incorpora a l’equip Guillermo Cabanillas, procedent del GIED de boccia que te el club concertat amb ASDI de Sant Cugat del Vallès. José Antonio García i Xavier Vilanova queden tercers en el Campionat de Catalunya disputat a Molins de Rei.
 • L’any 2009 deixa l’equip José Julio Suarez.
 • L’any 2010 José Antonio García i Xavier Vilanova queden sots campions de Catalunya per parelles en la categoria BC3 en el campionat disputat a Badalona.
 • L’any 2012 José Antonio García es classifica 1er en la Lliga Catalana de 1a Divisió i aconsegueix l’ascens a Divisió d’Honor.
 • L’any 2013 José Antonio García es va proclamar sots campió de Catalunya de boccia en categoría BC3 i la parella va quedar classificada en 3er lloc de la Lliga Catalana.
 • L’any 2016 ve marcat pel magnífic triompf aconseguit per Ángel Pérez en el Campionat de Catalunya de Cornellà, on es va proclamar Campió de Catalunya en la categoria BC3. També cal destacar que José Antonio García va aconseguir la permanència en la Divisió d’Honor de la Lliga Catalana de Boccia.
 • L’any 2020, degut a l’aturada per les restriccions de la pandèmia de la COVID 19, l’equip va haver d’aturar els entrenaments i les competicions des del mes de març de 2020 fins el mes de març de 2021, data en la qual es reprenen els entrenaments però sense competir encara.
 • Octubre 2021. L’equip de boccia, integrat per José Antonio García i Angel Pérez, torna a la competició de Lliga Catalana.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.